|
||||
![]() ساماندهی و ایجاد اماکنی برای عرضه آبزیان به صورت بهداشتی؛ معضلی که سالهای سال است بندرعباس را رنج می دهد ... |
||||
![]() |
||||
استان هرمزگان و مرکز آن بندرعباس به دلیل موقعیت استراتژیک و دریایی خود یکی از مهمترین شهرهای ساحلی کشور و حتی جهان است که همجواری آن در کنار دریا باعث شده است تا شغل بسیاری از افراد به ماهیگیری و فروش آبزیان اختصاص داشته باشد. این موقعیت مهم و وجود انواع آبزیان در دریای خلیج فارس باعث شده است که هرساله استان هرمزگان در صید آبزیان رتبههای نخست را کسب کند. |
استقبال مردم کشورمان به ویژه استانهای جنوبی به میل غذاهای دریایی هر ساله افزایش یافته و جوابگویی به این موضوع نیازمند ساماندهی و ایجاد اماکنی برای عرضه آبزیان به صورت بهداشتی است که از این حیث استان هرمزگان و به ویژه شهرستان بندرعباس سالهای سال است که با چنین مشکلی رو به روست که در این گزارش به پیگیری این موضوع پرداخته شده است.
ساماندهی اماکن عرضه آبزیان در اولویت قرار گیرد
معاون سیاسی امنیتی استانداری هرمزگان گفت: باید مشکلات بهداشتی مراکز فروش ماهی و میگو در هرمزگان برای جلوگیری از گسترش بیماریهای مختلف هرچه سریعتر رفع شود.
گل محمد بامری در جلسه کار گروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی استان هرمزگان بر ساماندهی جایگاههای عرضه و فروش ماهی و میگو در هرمزگان تاکید و اظهارکرد: یکی از راههای گسترش بیماری رعایت نکردن مسائل بهداشتی است که در این زمینه لازم است بازار فروش میگو و ماهی ساماندهی و مسائل بهداشتی آن رفع شود.
وی سلامت مواد غذایی را مورد تاکید قرار داد و افزود: کارگروه سلامت و امنیت غذایی نقش مستقیمی در سلامت جامعه دارد و به همین دلیل از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار است.
وی ارتقای سلامت و بهبود کیفیت زندگی مردم را در گرو همکاریها و هماهنگیها دانست و تضمین سلامت و امنیت غذایی جامعه را در ارتباط مستقیم با اجرای مصوبات این کارگروه عنوان کرد.
معاون سیاسی امنیتی استانداری هرمزگان با تاکید بر اجرای مصوبات این کارگروه، بیان کرد: در صورت تحقق این مصوبات و اهداف و فعالیتهای پیش بینی شده، مردم میتوانند با امنیت و آرامش مواد غذایی را مصرف کنند.
وی با تاکید بر بازرسیهای مرتب و پیوسته بهداشتی، ادامه داد: اماکن فروش و توزیع مواد غذایی باید از لحاظ بهداشتی کنترل شوند تا بتوان از بروز بیماری و آلودگی در سطح جامعه جلوگیری کرد.
اماکنی که سلامت مردم را تهدید میکنند
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: عدم ساماندهی اماکن عرضه ماهی و میگو در بندرعباس سلامت مردم را تهدید میکند.
دکتر محمود حسینپور اظهارکرد: بسیاری از انواع ماهی و میگو در بدترین شرایط غیربهداشتی در چرخه دسترسی مردم قرار میگیرد که هیچ گونه نظارتی نمیتوان بر روی آنها داشت و یکی از دغدغههای پیش روی سلامت محیط است که به طور جدی این پدیده سلامت مردم را تهدید میکند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با اشاره به اهمیت ساماندهی اماکن توزیع مواد غذایی و عرضه ماهی و میگو در مرکز استان گفت: عرضه مواد غذایی در شرایط غیربهداشتی از معضلات بهداشتی است که سلامت مردم را به طور جدی تهدید میکند.
حسینپور با اشاره به معضلات بهداشتی در اماکن عرضه ماهی ومیگو بیان کرد: باید در بهبود وضعیت بهداشتی اماکن عرضه موادغذایی و به خصوص عرضه خام ماهی و میگو تدابیری اندیشیده شود و بر اساس اولویتها موارد و مشکلات بهداشتی موجود بندرعباس و بازارماهی فروشان را دراسرع وقت رفع شود.
وی اهمیت بهینه سازی و سالمسازی محیط و ارتقای زیرساختهای بهداشت شهری را بسیار موثر دانست و عنوان کرد: توجه به زیرساختهای بهداشتی همچون پاکیزگی محیط و دفع به موقع زباله و پسماندهای ماهی و میگو در بازار ماهی فروشان نقش مهمی در پیشگیری و بروز بیماریهای واگیر و غیرواگیر خواهد داشت.
دکتر حسینپور معضل زباله و پسماندهای ماهی و میگو اطراف بازار ماهی فروشان بندرعباس را از معضلات دیرباز حوزه بهداشت دانست و تصریح کرد: انباشت زباله و پسماندهای ماهی و میگو موجب هجوم انواع حشرات و جانوران موذی میشود که در این ارتباط موجب بروز بیماریها میشود که سلامت مردم را به مخاطره میاندازد.
وضعیت توزیع آبزیان در بندرعباس اسفبار است
عضو شورای شهر بندرعباس گفت: در حال حاضر به دلیل گسترش پدیده دستفروشی آبزیان دریایی در سطح خیابانهای شهر، وضعیت بهداشتی موادغذایی عرضه شده اسفبار است.
وی به برخی آسیبها و تهدیدهای فعالیت دستفروشان آبزیان دریایی در خیابانهای شهر اشاره کرد و گفت: عرضه ماهی و میگو در کف خیابانها به گونهای انجام میشود که امکان سرایت بیماری از طریق فروشندگان به آبزی و همچنین انتقال بیماری از آبزیان به انسان وجود دارد. از طرف دیگر محل استقرار این دستفروشان به دلیل قرار گرفتن در حاشیه خیابان به شکلی است که در برخی موارد باعث بروز تصادم با وسایل نقلیه وجود دارد.
دانش زشت شدن جلوه ظاهری شهر به دلیل حضور غیرنظاممند دستفروشان در خیابانها، ایجاد آلودگی محیطی به دلیل دور ریختن ضایعات و زواید آبزیان در اطراف اماکن فروش و عرضه و ایجاد بینظمی را از دیگر عوارض و پیامدهای منفی حضور دستفروشان مواد غذایی دریایی در سطح شهر عنوان کرد.
وی گفت: در وهله اول آنچه که باید به عنوان یک اصل مهم در بحث برخورد با پدیده دستفروشی به آن توجه کرد، در نظر داشتن یک دیدگاه اجتماعی و تحلیلی به مساله است. هیچ کس تمایل به انجام کار دستفروشی ندارد زیرا این کار، شغلی کاذب و بدون امنیت و ثبات شغلی است، اما به دلیل وارد آمدن فشارهای ناشی از فقر در اقشار آسیبپذیر و اغلب بیسواد جامعه شهری بندرعباس، پدیده دستفروشی گسترش یافته است.
این عضو شورای شهر بندرعباس با بیان این که متاسفانه در حال حاضر این شهر تنها دارای 2 بازارچه عرضه آبزیان دریایی است، گفت: این ظرفیت محدود عرضه، جوابگوی حجم زیاد تقاضای شهروندان برای خرید ماهی و میگو و همچنین تامین کننده فرصتهای شغلی کافی در این زمینه نیست؛ به عبارت بهتر شرایط به گونهای است که بین عرضه و تقاضای آبزیان دریایی در شهر بیش از 400 هزار نفری بندرعباس توازن و تعادل مناسبی وجود ندارد.
به گفته وی، برخوردهای قهری و اجرای طرحهای ضربتی جمعآوری دستفروشان نه تنها دردی را از جامعه دوا نمیکند بلکه باعث افزایش سطح آسیبهای اجتماعی در جامعه شهری نیز خواهد شد.
این عضو شورای شهر برطرف شدن مشکل دستفروشی را منوط به ایجاد فرصتهای شغلی دانست و بیان کرد: دولت میتواند بازارهای عرضه آبزیان دریایی را در بندرعباس توسعه دهد. به همین منظور، چند سال گذشته در ضلع شرقی اسکله پشت شهر بندرعباس زمینی از دریا بازیافت شده است که قرار بود از طرف شیلات استان، محلی برای عرضه آبزیان دریایی - به صورت خرده و عمده - احداث شود، تا آنجایی که بنده اطلاع دارم بخشی از این زمین به شهرداری واگذار شده و در این راستا میتوان از طریق مشارکت بخش خصوصی نسبت به احداث این بازارچه اقدام کرد.
دانش به تاریخچه بازار فعلی ماهی فروشان بندرعباس اشاره کرد و گفت: 6 سال پیش، تعداد زیادی از دستفروشان ماهی و میگو در کنار بازار قدیم ماهی فروشان بندرعباس تجمع کرده بودند که وضعیت بهداشتی مناسبی نداشتند. برهمین اساس، طرحی در شورای دوم مبنی بر ساماندهی این دستفروشان مطرح شد که با همکاری شهرداری و استاندار وقت، بازارچه فعلی ماهی فروشان شامل 52 غرفه و با میزان اشتغالزایی برای بیش از 150 نفر احداث شد که باعث رفع بسیاری از مشکلات پیش آمده در آن زمان شد.
وی افزود: ایجاد این بازارچه علاوه بر اشتغالزایی، دستاوردهای مثبتی همچون عرضه بهداشتی ماهی و میگو، کنترل بهداشت و سلامت فروشندگان، نظارت متمرکز دستگاههای متولی از جمله دامپزشکی و شیلات بر امر عرضه آبزیان دریایی و صدور پروانه کسب برای ماهی فروشان باسابقه را در پی داشت؛ زیرا با این اقدام، ماهی فروشان هم به ثبات و امنیت شغلی مناسبی رسیدند و هم تحت پوشش خدمات قانونی قرار گرفتند از طرف دیگر در صورت بروز تخلف نیز قابلیت پیگیری قانونی برای مصرف کنندگان فراهم شده است.
مزایده احداث یک بازارچه جدید بزودی برگزار میشود
تلاش خبرنگار ایسنا برای پیگیری این موضوع در گفتوگو با شهردار بندرعباس نتیجه داد.
محمدجواد سلطانزاده با قبول مشکلات موجود در اماکن عرضه آبزیان، افزود: با وجود به پیشرفت شهر بندرعباس از بافت سنتی به بافت مدرن، متأسفانه اماکن عرضه ماهی و میگو همچنان در حالت گذشته باقی مانده است.
شهردار بندرعباس بهترین نقطه را برای احداث یک بازارچه جدید عرضه آبزیان دریایی در کنار اسکله پشت شهر عنوان کرد و گفت: شغل غالب ساکنان محله پشت شهر صیادی و ماهی فروشی است. در این قسمت از شهر، زیرساختها و مقدمات لازم برای چنین کاری فراهم است؛ زیرا این محل به دلیل موقعیت جغرافیایی خود در کنار موج شکن اسکله قرار گرفته که امکان پهلوگیری شناورهای صیادی در نزدیکی آن وجود دارد، از طرف دیگر راههای دسترسی به آن نیز فراهم بوده و مشکل ترافیکی چندانی هم ایجاد نخواهد شد.
وی با بیان اینکه طرح احداث یک بازارچه جدید آبزیان در زمین کنار اسکله پشت شهر تصویب و بزودی مزایده آن برگزار میشود، تصریح کرد: با همکاری اعضای شورای شهر در تصویب این طرح، امیدواریم بزودی مراحل آغازین احداث این بازارچه آغاز تا در آیندهای نزدیک شاهد یک مکان مناسب و استاندارد جهت عرضه ماهی و میگو باشیم.
***
حال باید منتظر اجرایی شدن قول مسوولان بود که آیا بازارچهای استاندارد و مناسب در شهر مرزبانان خلیج فارس، ساخته خواهد شد یا خیر؟!